Ücretli izin nedir

Ücretli İzin Ne Demek? Ücretli izin bir işçiye, kanunen tanınmış olan izin hakkını kullanırken fiilen çalışmadığı halde çalışıyormuş gibi normal maaşının aynen ödenmesidir.

Ücretli izin nasıl oluyor?

İşçinin bir yıllık çalışmasına karşılık olarak kanunda belirtilen süreler kadar ücreti de ödenmek suretiyle verilen izine ücretli izin denir. Yıllık ücretli izin bölünemez, devredilemez ve vazgeçilemezdir. Anayasal bir hak olan ücretli iznin süresi, işçinin kıdemine bağlı olarak değişmektedir.

Ücretli izin kimlere verilir?

Bu bağlamda 1 yıldan 5 yıla kadar çalışmış olan kişilere 14 gün, 6 yıldan 14 yıla kadar çalışmış olan kişilere 20 gün, 15 yıl ve daha fazla çalışmış olan kişilere de yıllık olarak 26 günlük ücretli izin hakkı verilir.

Yıllık ücretli izin nasıl kullanılır?

Yıllık izin işçi tarafından bir bölümü 10 günden az olmayacak şekilde farklı sürelere bölünerek kullanılabilir. Buradaki 10 günlük süre işverenin inisiyatifine bırakılmış bir husus değildir. İşçi 10 günden daha kısa bir süreyle yıllık izin kullanmak istese dahi işverenin buna izin vermesi söz konusu değildir.

Ücretsiz izinler nelerdir?

İşverenler talep eden personele ücretsiz olarak izin verebilir. İşverenler personele izin verdikten sonra izin türüne göre hareket etmektedirler. Bu izin türü ücretsiz olduğu zaman işveren işçiye maaş ödemez. İzne çıkan kişi bu süreyi maaş almadan tamamlar ve daha sonra iş başına geri döner.

Ücretli izin kaç gün?

a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden, b) Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden, c) Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı günden, az olamaz.

Ücretli izin yıllık izin mi?

"Madde 53 – İş yerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir. Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez.

Hangi durumlarda ücretli izin verilir?

İşçiye; evlenmesi, evlat edinmesi, ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilmesi, yani ücretten izin nedeniyle herhangi bir kesinti yapılmadan izin verilmesi gerekir.